Solidariteit

20 juli 2021

Duurzaamheid is niet zo maar een onderwerp als het gaat over de opwarming van de aarde. Paus Franciscus heeft ons daar al in zijn encycliek opmerkzaam op gemaakt. Als 8ste werk heeft hij duurzaamheid geplaatst in de werken van barmhartigheid. En iet voor niets.

De verhoogde CO2 uitstoot geeft verandering van klimaat zo betogen natuurwetenschappers al veel langer. Heden ten dage zien we dat in extreme temperaturen aan de westkust van noord Amerika, intrekkende gletsjers en smeltende poolkappen. Sinds het afgelopen weekeinde van 17 en 18 juli is het ontegenzeggelijk ook bij ons zeer dichtbij gekomen.

Hevige regenval in het Eifelgebergte (D), de Ardennen (B) en in Zuid-Limburg veroorzaakte dat lieflijke beekjes veranderden in een stortvloed van water die zich door de straten en pleinen van de dorpjes en plaatsjes heen perste, met alle gevolgen tot 2 meter boven straatniveau stijging tot gevolg. Het bij velen bekende en toeristisch aantrekkelijke Valkenburg werd in ons land zwaar getroffen, waarbij in België en Duitsland verwoesting en dood voorbijkwam.

De overstromingen troffen iedereen in het rampgebied, maar het meest van al kwetsbare mensen die door de corona crisis al geen reserves meer hadden. Daarbij denken we vooral aan de hoofdstraat van Valkenburg met de vele horeca terrassen en restaurantjes. De Coronapandemie trof daar door de lock-downs vele ondernemers, die juist het laatste restje van hun hoop op een goed seizoen verloren zagen gaan door de vernietigende stroom water.

Het antwoord op al deze uitdagingen kan alleen liggen in meer solidariteit. Als Nederlander leven we in een wereld waar het over het algemeen goed toeven is voor velen. Dat heeft niet alleen te maken met de collectieve rijkdom en vrijheden die we hier genieten, maar ook met de sterke solidariteitsnetwerken, die we hebben ingebouwd in het sociale leven en die ervoor zorgen dat we niemand hoeven achter te laten. En daar waar wel individuele nood is zien we vaak mensen opstaan om te helpen. Het is deze christelijke traditie van open staan in de wereld en van solidariteit en creatieve houding naar elkaar die we opnieuw moeten uitvinden en actualiseren in deze 21ste eeuw naar innovatieve aanpassingen aan de veranderende klimatologische omstandigheden. We zullen allemaal moeten bijdragen om de opwarming tegen te gaan om klimatologische excessen zoals plotse hevige regenval tegen te gaan.

Gelukkig zien we een goede groei van solidariteit met de reactie op landelijke acties als het over noodhulp gaat. Maar laten we ook solidair zijn met elkaar in oplossingen voor energie en milieu.

2021 De geul bij Cotessen (L) Foto: Fokke van Dalen